Als je de vraag ‘Wie ben ik?’ beantwoord hebt, of wanneer deze vraag is opgelost, maar het nog niet verklaard waarom ‘de wereld’ is zoals die is, dan ga je ook op zoek naar een antwoord, of antwoorden, op die vraag. Want dat er iets niet klopt, dat is je duidelijk. Al kunnen beiden vragen ook tegelijkertijd in je onderzoek aanwezig zijn.
Misschien overeenkomstig de zoektocht of het gerealiseerde antwoord op de eerste vraag, weet je dat er bij de tweede vraag iets ‘veelomvattends’ moet zijn, ‘The big picture’, het grote plaatje. Een vertrouwde term in mijn bestaan, die gerelateerd is aan mijn antwoorden, mijn ervaringen en mijn vragen. En altijd blijkt het plaatje niet het gehele plaatje te zijn. Het geheel is niet te bevatten, wat of wie zou Het Geheel moeten omvatten?

Zo kom ik terecht bij mensen die vertellen over hun begrip van het grote plaatje. Met het gereedschap dat ik zelf ben, de mate van invoelen, aanvoelen, weten en gezond verstand, en ook door tijd, ‘schade en schande’, loslaten en weer doorgaan, of terug naar mijzelf en even niets zoeken of willen vinden, kom je deze bronnen tegen. 
Net zoals ik zelf op zoek moet gaan naar antwoorden op mijn vragen en ik weet dat de voorgekookte kant en klare antwoorden van ‘de wereld’ (tv, krant, regering) mij niet gaan verhelderen, zo hebben deze bronnen, deze mensen, deze wezens die hier nu zichzelf als mens beleven, hun kennis opgedaan via hun eigen directe ervaringen en hebben ze die niet opgedaan via een boek, een geschrift of zoete koek van hen die menen boven hen te staan. 
Bij de inschatting van een nieuw te verkennen bron (van informatie) gebruik ik naast mijzelf ook de eerder onderzochte bronnen die de tand des tijds en mijn ervaringen en bevindingen omtrent hen hebben ‘doorstaan’. En ook voor hen geldt: Wat hier gedeeld wordt hoor ik aan, weeg ik en als het resoneert, als het weerklank vindt met ‘iets’ in mij (je weet wel, de kern waarvan sommigen zeggen ik geloof niet in God maar ik denk dat er wel iets is, Ietsisme.) dan neem ik het voorlopig aan, als werktuig, als hypothese, als ‘waar, tot het anders blijkt te zijn’.

Onderstaande video geeft een klein deeltje ( de laatste 16,5 duizend jaar) weer van de geschiedenis van deze planeet en schetst, letterlijk, een overzicht van de bezettingsmacht die hier tot voor kort regeerde. Al moet je voor de details en alle namen weer verder speuren, maar dit terzijde. Ook begrijp je meer wat de positie is van Kimberley Ann Goguen (Kim Goguen), wat haar job is en hoe ze daar terecht is gekomen. Voor hen die willen weten.

Tot uw dienst, adjudant…

Jortus
2023